• Jeroen Breewel leidt het Bert Franken Veluweklassement.

  Foto: Marco Jansen
 • Bauke Gerritsma, Jeroen Breewel en Robin Wennekes.

  Foto: Marco Jansen
 • Winnaar Bauke Gerritsma.

  Jan Tonny Visser
 • Jeroen Breewel leidt de achtervolgende groep.

  Jan Tonny Visser

Gerritsma boekt ‘tijdritzege’ in Horst en Telgt

ERMELO Door acht ronden voor het einde weg te rijden uit de kopgroep heeft Bouke Gerritsma zich verzekerd van winst in de 47e Ronde van Ermelo. De renner uit Enschede hield aan de streep nog acht seconden over.

De buurtschappen Horst en Telgt hadden de ronde wederom omarmd, gezien het vele publiek langs het parcours. Na het voorprogramma met de dikke bandenrace en dernykoers (gewonnen door Hans Mollema), stonden 39 renners aan de start voor de elite-beloftenkoers van 80 kilometer (54 ronden a 1450 meter).

Al na zo'n tien ronden vormde zich een kopgroep van acht renners, waaronder aanjagers Robin Wennekes, Jeroen Breewel en Steven Stenekes. De laatste twee raakten even los. Voor Arjan Arentsen uit Harderwijk was de koers 38 ronden voor het einde al voorbij.

Ook Roy Pieters, die enige tijd op kop reed van de twaalf leiders, fietste de wedstrijd na een valpartij niet uit. Danny Kroeze deed dat wel, maar hij viel uit de kopgroep en finishte uiteindelijk achterin het peloton.

De strijd voorin werd voortgezet met Stenekes en Breewel, die voor de sprintpunten fietsten. Breewel pakte er vijf wat hem de rode trui opleverde. Maar de dagzege was voor Bouke Gerritsma. Hij ontsnapte acht ronden voor het einde en bleef vooruit, omdat de achtervolgers niet direct reageerden. Het gaatje van 10 a 12 seconden kregen zij niet meer dicht. Gerritsma reed 'op vermogen zoals in een tijdrit' naar de winst.