• Bas Kaligis
  • Bas Kaligis

Harderwijks racetalent (8) droomt van carrière als Max Verstappen

HARDERWIJK Glunderend stond Mitchell van Dijk zondag in de paddock van het kartcircuit van Spa-Francochamps na afloop van de races in de Micromax-klasse. De achtjarige rijder uit Harderwijk had tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap niet alleen de tweede plaats in het dagklassement voor zich opgeëist, hij was ook nog eens de beste rookie en hij was uitgeroepen tot 'Driver of the day'.

„Ik ben heel erg blij", was dan ook zijn logische reactie na de prijsuitreiking. Daarvan had hij flink genoten, alleen al omdat hij voor de derde keer dit seizoen de beste rookie was. Daar hoorde een enorme wisselbeker bij. „Als je er twee op elkaar zet, zijn ze samen net zo groot als ik, of misschien wel groter."

Dat Mitchell op het podium belandde na zijn derde, vierde en tweede plaats in de respectievelijke manches, was een beetje boven verwachting, bekende de jongeling die geïnspireerd raakte door Formule 1-held Max Verstappen. „Ik had van tevoren verwacht in de top vijf te kunnen rijden. Maar ik wist niet dat ik zo snel zou gaan hier. De anderen remden steeds te vroeg en gingen na de bocht te laat weer op het gas." Dat bleek ook uit de rondetijden, want Mitchell reed in alle drie de races de snelste rondetijd.

TALENT Dat de rijder van Zoet Racing een talentje is, moge dan ook duidelijk zijn. Hoewel Mitchell pas acht jaar oud is, is hij al bezig aan zijn vijfde jaar in de sport. Hij begon op zijn vierde in een minikart op het parkeerterrein van de plaatselijke Lidl, waarvan de parkeerplaats na sluitingstijd was afgezet voor jonge rijders. „Ik vond het heel leuk om te doen", blikte de sympathieke Gelderlander terug. De interesse voor karting ontstond overigens niet zomaar. „Papa racete altijd in auto's. Dat vond ik mooi. Ik wilde zelf ook weleens racen."

EERSTE Na proefrijden tijdens het evenement Historisch Zandvoort met René Lammers tijdens de KCL Kids Tour deed Mitchell de beginners- en de gevorderdencursus bij Kartcentrum Lelystad. Tegelijkertijd deed hij mee aan de zomeravondcompetitie om wedstrijdervaring op te doen. Dat was leuk, maar niet leuk genoeg. „Ik vond het wat te sloom gaan." Dus ging hij op een dag naar de kartbaan van Berghem voor gratis deelname aan een proef-NK in de Parolin Rocky-klasse. Hij eindigde prompt als eerste.

De keuze om het hele NK te gaan rijden, lag dan ook voor de hand. Dat was vorig jaar. Na zijn derde plaats in het algemeen klassement bij de NAB werd hij in de Parolin Rocky knap vijfde. Mitchell ging echter zo goed dat hij in november al wedstrijden in de tweetakt-karts van de Micromax-klasse reed. Dit om te kijken of hij eraan toe was. Dat was in de Belgian Max Challenge in België. „Ik vond het meteen heel leuk."

SNELHEID Bij Dennis de Bruin werd een CRG Micromax-kart gehuurd en zodoende werd Mitchell een vaste rijder in die klasse. Wat hij zo leuk vindt aan zijn sport laat zich raden: de snelheid! „Dat vind ik echt mooi. Dat je zo hard kunt gaan. Dat je kunt driften in de regen, en de competitie natuurlijk."

Wat dat laatste betreft begon zijn weekeinde op de Belgische piste al goed. In de trainingen was hij direct snel, hetgeen hij onderstreepte met de derde tijd tijdens de kwalificatie. Daarna reed hij in de races steeds vooraan mee, steevast als eerste rookie. Dat hij achtereenvolgens knap derde, vierde en tweede werd, zat hem voor een deel ook in de baan „Ik kan hier goed rijden", zei Mitchell. „Ik vind deze baan met die van Genk de mooiste." Waarom? „Omdat ze veel snelle bochten hebben", klonk het gedecideerd.

DOEL Met nog drie NK-rondes te gaan, heeft Mitchell één groot doel voor ogen: het winnen van de rookietitel. Dat moet normaal gesproken, als hij zo doorgaat, geen probleem zijn. De titel winnen op zich is al motivatie genoeg voor hem, maar die mooie, grote beker, daar doet hij het toch zeker ook voor.

Mitchell van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Hitec, BCS, Zoet Racing, Brezan Harderwijk, F&M Service, A2B Logistics, Bachmühle, Alacar, Resytech Engineering, Reclame Sukses.