• Jan de Roo

Richard Krajicek wenst samenwerking verenigingen en scholen op Koningsspelen

HARDERWIJK De Koningsspelen worden volgend jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Het thema van deze jubileumeditie is dan ook Feest! De kick-off plaats voor de Koningsspelen op Sportcomplex de Sypel in Harderwijk vindt woensdag 11 januari al plaats. Bij de kick-off schrijven Richard Krajicek, de wethouder Sport van gemeente Harderwijk, Christianne van der Wal, een basisschool en sportvereniging zich gezamenlijk in voor de Koningsmatch; scholen en verenigingen moeten elkaar op die manier gemakkelijker vinden in de toekomst.

Zoals voorgaande jaren worden de Koningsspelen in Harderwijk georganiseerd met meerdere basisscholen, de gemeente en met de hulp van lokale sportverenigingen. Op de laatste schooldag vóór Koningsdag, vrijdag 21 april, zullen basisscholen in Nederland en het Caribisch gebied samen weer een groots sportief Oranjefeest beleven. Basisscholen kunnen zich tot 3 februari inschrijven voor de Koningsspelen.

KONINGSMATCH Tijdens de kick-off staat de Koningsmatch centraal. Met de Koningsmatch krijgen sportverenigingen en basisscholen op een makkelijke manier de kans om met elkaar in contact te komen en zo elkaar te helpen tijdens het organiseren van de Koningsspelen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een clinic door een sportvereniging of het uitlenen van materiaal. Via de website van de Koningsspelen kan met één klik een match ontstaan. Om sportverenigingen, scholen en gemeenten komend jaar nog meer met elkaar in contact te brengen, vindt aansluitend aan de kick-off een besloten Ronde Tafel-bijeenkomst plaats. Hierbij wordt het gesprek aangegaan met als doel meer samenwerkingen via de Koningsmatch te laten plaatsvinden voor de Koningsspelen 2017.

Uiteraard wordt er ook gedanst en gesport tijdens de kick-off. Kinderen voor Kinderen treedt op met een medley van Koningsspelen-hits van het afgelopen jaar. Ook maken ze de titel bekend van het gloednieuwe nummer dat bedacht is voor de Koningsspelen van 2017. Na deze warming-up is er ruimte voor sport: Kinderen van de basisscholen uit Harderwijk doen mee aan sportclinics.

KONINGSSPELEN De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de Inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Scholen zijn vrij om zelf invulling aan de Koningsspelen te geven. De dag begint traditiegetrouw met het Koningsontbijt waarna het tijd is voor het sportieve gedeelte van de dag. In vijf jaar tijd zijn de Koningsspelen uitgegroeid tot een groots sportief evenement op de laatste schooldag voor Koningsdag

De organisatie is in handen van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. De Koningsspelen worden financieel en faciliterend ondersteund door de partners VriendenLoterij, Jumbo Supermarkten samen met leveranciers, PostNL, Rabobank, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Kinderen voor Kinderen, InterImage en Hill+Knowlton Strategies.