• Vivian Sluit heeft van haar hobby haar werk kunnen maken bij manage Sequoia Stables in Ermelo.

Sequoia Stables opent staldeuren voor publiek

ERMELO Het weer werkte afgelopen zaterdag fantastisch mee tijdens de georganiseerde open dag bij één van de grootste maneges in Ermelo 'Sequoia Stables'. Het publiek kon kennismaken met het aanbod van paardrijlessen, zoals dressuur-, men- en springlessen. Er waren vaardigheidsdemonstraties, prijsvragen, de hoefsmid was er, er kon een poets-workshop worden gevolgd en de paardenfysiotherapeut demonstreerde een speciale bot- en spierenanalyse. 

Arda Konings

'Sequoia Stables' bestaat tien jaar en ligt prachtig gesitueerd aan het Veluwe Massief. Dat is een gebied van 2400 hectare met bossen en heidevelden. Vanuit de achteruitgang kan er uren gereden worden zonder een verharde weg te hoeven volgen. Paardenliefhebster van het eerste uur Vivian Sluis prijst zich dan ook gelukkig dat ze van haar hobby haar werk heeft kunnen maken bij de manege.

CLUBHUIS Vanaf de begintijd kwam ze er voor paardrijden en sinds twee jaar werkt Vivian in het clubhuis, organiseert ze wedstrijden en evenementen en geeft ze er les. ,,Heel gevarieerd allemaal wat ik doe, net als alles wat hier te beleven is",  vertelt ze enthousiast. ,,Het was echt tijd om weer eens een open dag te organiseren. Te laten zien wat hier allemaal te doen is op gebied van de paardensport en hoe we hier te werk gaan. Voor zowel beginners als gevorderden." Een rondleiding over het prachtige, bosrijke terrein voert de bezoekers langs grote, verlichte buitenbakken, een binnenbak en een verlichte overdekte springbak, een aantal paddocks, een grote overdekte stapmolen en zo'n zestig stallen, waarvan een aantal uitloopstallen.

Een essentieel en belangrijk onderdeel van het hele gebeuren is de verzorging van het paard. Bij de verzorgingsworkshop wordt inmiddels door een stel kinderen dan ook druk gepoetst, haren gekamd en gevlochten.

,,Het paard moet voordat het bereden gaat worden, geborsteld en gepoetst worden. Als er zand tussen het zadel en de huid zit, kan dat gaan schuren of irriteren met kans op wondjes. Bovendien is het een fijne manier om een vertrouwensband met het dier op te bouwen door middel van de aanraking en de geur."

EDEL Dat een paard een dier is en geen beest, een hoofd heeft en geen kop, benen heeft in plaats van poten, bewijst dat het paard heel dicht bij de mens staat. Immers eeuwenlang heeft het paard veel voor de mens betekent in de vorm van het meest gebruikte en belangrijkste vervoermiddel, werden er oorlogen en veldslagen mee uitgevoerd en vele landbouwgronden mee bewerkt. Verleenden ze hertogen en koningen een deftige status en leverde dit het paard de eervolle betiteling op van 'edel dier'.

Vivian tot slot: ,,Die titel zijn ze zeker waard. Het zijn ook nog eens heel intelligente en gevoelige dieren. Ze spiegelen heel goed, zijn stressgevoelig en vangen vibraties op. Als ik onrustig ben, wordt mijn paard dat ook. Wederzijds respect naar elkaar is dan ook onontbeerlijk."