• Aanvoerder Brian Klaassen toont de fans de schaal: Hierden is met overmacht kampioen van de tweede klasse G seizoen 2016-2017.

    Foto: Jan de Roo Fotografie

Sportoverzicht: historische titels Hierden en De Mezen

HARDERWIJK/ERMELO 2017 was het jaar waarin Hierden voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen werd van de 2e klasse. Ook de hockeyers van De Mezen behaalden een opmerkelijke prestatie met de titel van de 3e klasse E. Voor het eerst in dertig jaar keerden de Harderwijkers terug in de tweede klasse. Ook VVH dames (kampioen) en FC Horst (nacompetitie) promoveerden. Een sportoverzicht.

 

Marco Jansen

JANUARI wordt bekend dat Remko Ahrens de nieuwe trainer van Zwart-Wit'63 wordt. Badmintonclub Harderwijk promoveert voor het eerst in de clubhistorie naar de derde divisie. VVOG wint 2-0 van koploper FC Lisse.

 

FEBRUARI verslaat Unitas ex-Leagueclub Dalto met 28-27. VVH dames wint op weg naar het kampioenschap met 2-3 van (dan nog) concurrent Pauwervoll. VVH heren wint met 1-3 van Set-Up'65 en komt op een punt van de koploper. Uiteindelijk wordt de ploeg derde. DVS'33 benoemt Willem Leushuis als interimcoach voor de ontslagen Roeland ten Berge. Ed Engelkes vertrekt na 3 jaar bij VVOG.

 

MAART hoort assistent-scheidsrechter Nicolet Bakker dat ze in de zomer naar WEURO2017 mag. Unitas handhaaft zich door 26-20 winst op Rohda op de slotdag in de hoofdklasse, Marc Houtman stopt na 13 jaar in het eerste. Hierden wint de topper van Lelystad met 3-0, De Mezen verslaat concurrent Zeewolde met 4-6. Beiden zetten een grote stap naar de titel. Irma Heeren en Fransua Woldemariam winnen de halve marathon van Harderwijk én Ermelo. FC Horst wint de Ermelose derby tegen EFC'58 met 5-2.

 

APRIL zijn de volleybalsters van VVH kampioen van de promotieklasse door 1-3 winst op HSC. DVS'33 wint de derby met 1-0 van VVOG. VVH versterkt de trainersstaf met Gerry Smit (heren) en Hans Verstappen (dames). Michel Klappers stopt na 4 jaar bij heren 1 en wordt trainer van de dames. Hierden pakt een historische titel in 2G door 3-1 winst op Scherpenzeel en wordt sportploeg van het jaar. Dezelfde dag speelt VVOG zich middels 4-1 winst op Harkemase Boys veilig in de 3e divisie. EFC'58 wint drie duels op rij maar degradeert in na een beslissingswedstrijd tegen Zeewolde (1-2) toch naar de vierde klasse.

 

MEI verliest Dindoa het zicht op de titel doordat het niet wint bij Nova (16-16). DVS'33 verliest kans op 3e periodetitel na verlies in Lisse (3-0). Unitas degradeert wel uit de hoofdklasse op het veld. VVOG viert het 90-jarig bestaan. Ronan van Zandbeek wint de Parel van de Veluwe; vrouwenkoers gaat niet door. De titel is voor De Mezen na 9-0 winst op Zwaluwen. Doortje van de Belt stopt na 11 jaar Dindoa 1. FC Horst promoveert na een thriller tegen VRC (2-4) naar de tweede klasse. Sporting Harderwijk promoveert in het eerste jaar naar de topklasse zaalvoetbal.

 

JUNI bestaat GV Olympia 90 jaar en houdt een jubileumshow.

 

JULI maakt meerkampster Lisanne Drost maakt haar internationaal debuut in de landenploeg. Robin Wennekes wint de ronde van Ermelo. VVOG speelt 0-0 in een oefenduel met PEC Zwolle.

 

AUGUSTUS versperren Quick Boys (0-2) en Barendrecht (1-0) DVS'33 en VVOG de weg naar het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. 

 

SEPTEMBER Unitas en HV Harderwijk spreken in september intentie uit tot samenwerking op sportpark Slingerbos. De Mezen krijgt bij opening van het nieuwe waterveld een pak slaag van Leusden (2-8). VVOG pakt verrassend de koppositie van de derde divisie en krijgt pas in ronde 6 (ASWH 1-1) de eerste tegengoal. Daarna valt de formatie terug en staat in de winterstop 7e. 

 

OKTOBER verliest Dindoa de topper van Exakwa (22-25) en staat halverwege het veldseizoen opnieuw tweede. Hierden blijft zes duels ongeslagen in de eerste klasse, maar verliest daarna vier keer op rij. De ploeg staat in de winterstop 9e.

 

NOVEMBER verliest VVOG met 0-2 van koploper Spakenburg op de dag dat jeugdopleiding door KNVB regionaal wordt gecertificeerd. Sparta Ermelo gaat met zes springsters naar WAGC Sofia. VVH staat na 8 duels bovenaan de tweede divisie, maar zakt daarna langzaam weg naar de 8e plaats. DVS wint met 6-1 van Capelle, dat in Ermelo vier keer rood krijgt. Bij VVOG stoppen twee routiniers: Rob van der Sluijs door een knieblessure per direct; Frans Koornberg eindigt zijn carrière na dit seizoen.

 

DECEMBER maakt VVOG bekend dat de club na dit seizoen niet doorgaat met trainer Hans van Arum. Bert van Hunenstijn mag na veel gesteggel wel door als trainer bij DVS'33, dat halverwege 5e staat.