• Linsey van Zoelen (19) heeft zich net ingeschreven als woningzoekende in Harderwijk.

    Harry Schipper

'Bouw containers en kantoorpanden om'

HARDERWIJK Moet gemeente wachtlijsten versneld wegwerken door veel goedkope woningen en appartementen te bouwen? In de papieren editie van Het Kontakt Harderwijk op woensdag 7 februari spreken alle lokale partijen zich uit over de woningmarkt in de gemeente.

Harry Schipper

,,Ik vind dat de gemeente door sneller te goedkope huurwoningen en appartementen te bouwen de wachtlijsten kan inkorten", zegt de 19-jarige Linsey van Zoelen die op zichzelf wil gaan wonen. ,,Waarom zouden ze dat niet doen?", vraagt ze zich oprecht af. De negentienjarige Harderwijkse heeft zich toevallig net een week eerder bij woningbouwcorporatie Uwoon in laten schrijven voor woonruimte. Ze klinkt verbaasd als ze hoort dat het wel acht jaar kan duren voordat ze aan de beurt is. ,,Goh, dat is lang. Dat is zeker omdat vluchtelingen voorrang krijgen", vermoedt ze.

 

OPLEIDING Van Zoelen volgt de (nieuwe) opleiding 'Mode en maatkleding' aan het Deltion-college in Zwolle en woont nu nog bij haar ouders, maar wil op zichzelf gaan wonen. ,,Ik ben op een leeftijd dat ik dat graag wil. Lekker mijn eigen ding doen", zegt ze. ,,En het liefst in Harderwijk, omdat hier ook mijn vrienden en familie wonen. En omdat ik hier ook werk heb." Linsey heeft overigens niet al haar kaarten gezet op Uwoon.

,,Nee, ik ben wel aan het kijken bij particulieren die kamers of appartementen verhuren." Een appartement kopen kan ze niet, 'anders zou ik dat wel doen'.

VRIJDAGMIDDAG Volgens haar en de vriendinnen waarmee ze deze vrijdagmiddag bij de Boterlap buiten op de Markt een drankje doet, kan de gemeente wat aan de wachtlijsten doen door bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden geschikt te maken voor kamerverhuur.

Ook boven winkels zien ze daartoe genoeg mogelijkheden. Een vriendin van Linsey zegt: "In Leeuwarden hebben ze containers tot woonunits omgebouwd en op elkaar gestapeld.

STUDENTEN Daar wonen studenten in. Er kan zoveel. Waarom dan niet in Harderwijk? Hoe kan het dan dat er hier in Harderwijk, terwijl hier zó weinig studenten wonen, dan toch zulke lange wachtlijsten zijn?"