• SAMSUNG CSC

    Arda Konings

CDA raadslid te Brake gaat voor nieuw termijn in Ermelo

ERMELO Dick te Brake maakt zich op voor een nieuwe termijn als raadslid met de komende verkiezingen op 21 maart in het vooruitzicht. Hij voelt zich een gelukkig (getrouwd) man met Hanneke aan zijn zijde. Samen hebben ze twee kinderen en een kleinkind.

Te Brake woont alweer ruim 33 jaar met veel plezier in Ermelo. Hij is altijd werkzaam geweest in de zakenwereld. Werkt al jaren als senior accountmanager bij een uitgeverij en runde in het verleden samen met zijn vrouw een modezaak.

ANDERE KANT Dat feit was mede aanleiding dat hij in contact kwam met politieke zaken. ,,Door het werk in de winkel kreeg ik met de ondernemersvereniging te maken en ondernemersnetwerk Ermelo. Het was gebruikelijk om elk half jaar met het college van B en W om de tafel te gaan zitten voor overleg en dergelijke. Destijds rond een verkiezingsperiode heb ik toen diverse


fractievergaderingen bijgewoond en ontdekte dat het eigenlijk ook heel erg boeiend en leuk kon zijn om aan de 'andere kant' van de tafel te zitten. Ik besloot lid te worden van een partij die het dichtst aansloot bij mijn overtuiging en principes. Vond het raadslid zijn meteen leuk. Bezocht ledenvergaderingen en voor ik er erg in had zat ik in het bestuur. Het feit dat je in aanraking komt en over dingen hoort die spelen in Ermelo zelf en de maatschappij, vond ik geweldig. Want je hebt soms geen flauw benul wat er werkelijk speelt."

RIJDENDE TREIN Dat Te Brake in een heel andere wereld terecht kwam als de zakelijk die hij tot op dat moment enkel kende, werd hem rap duidelijk. ,,Je stapt in op een rijdende trein. Volgt eerst een aantal cursussen. Ik moest ook wel even wennen aan andere vaktermen en een ander taaljargon. Maar dat went snel. (Lacht) Na een paar maanden zat ik er goed in en kreeg infrastructuur in mijn portefeuille. Daar ben ik nog steeds blij mee. Er is directe betrokkenheid bij en met de mensen. Of het nu om een losse stoeptegel gaat of om grote zaken. En ja, soms staan er ook wel eens hele boze mensen tegenover me. Of
ze schieten me bijna van de fiets af", aldus Te Brake, die wederom lacht, maar praat in een wat serieuzere ondertoon en een andere blik in de ogen heeft.


LUISTEREND OOR Met nog precies drie weken in het vooruitzicht naar de komende gemeenteraadsverkiezingen, hoop Dick te Brake in elk geval dat hij nog een periode van vier jaar kan en mag afmaken. ,,Ik begin dan aan mijn derde periode van vier jaar. Aan het einde daarvan ben ik 68 jaar en is het denk ik mooi geweest. Dan wordt het tijd voor verversing van nieuw bloed, nieuwe mensen en nieuwe ideeën.

Overigens is het van belang dat een raadslid goed is in het leggen en onderhouden van contacten. En een goed luisterend oor heeft! Maar... niets is vanzelfsprekend. Wat je met mensen bespreekt betekent nog niet dat het ook zo gaat gebeuren. Het blijf een kwestie van afwegen. Uiteraard ben ik nu ontzettend blij met mijn vierde plek in de zetelverdeling. Een stuk waardering voor al die jaren."