• Adriaan Verhoeven met Billy: "Honden zijn hier ook niet vrij".

    Harry Schipper

'Dolfinarium-dieren kansloos in het wild'

HARDERWIJK ,,Het Dolfinarium met dieren heeft bestaansrecht als toeristische attractie", vindt Adriaan Verhoeven.

Harry Schipper

 

De 61-jarige binnenstadbewoner vindt de omschrijving 'gevangenis voor zeezoogdieren' niet van toepassing. ,,Onzin: ze vangen geen wilde dieren. Moet je eens in Japan gaan kijken; daar vissen ze op dolfijnen en eten ze ze op."

 

,VRIJHEID ,Ik neem aan dat ze goed zijn voor de dieren in het Dolfinarium. Dat denk ik wel, want ze worden in het Dolfinarium vrij oud."

Dat de dieren niet in vrijheid kunnen rondzwemmen in de open zee, vind hij ook geen argument.

Verhoeven wijst hij naar zijn hondje Billy, een nu vierjarig teefje dat hij vond in een asiel en dat hij net uit laat. ,,Ik heb net als veel andere mensen ook een hond en die is ook niet vrij."

 

Verhoven voert nog meer voorbeelden aan: ,,Het is hetzelfde als dat je in de binnenstad niet mag palingroken, maar iedereen mag hier wel een open haard stoken. En dierentuinen kun je dan ook wel opdoeken als je meent dat het Dolfinarium een dierengevangenis is. Doen we toch ook niet?"

 

BELANGRIJK ,,Nee", vervolgt hij, terwijl hij Billy een aai geeft, ,,het Dolfinarium is vast wel belangrijk voor het toerisme in Harderwijk. Ze hebben er immers het hele Waterfront omheen gebouwd.

Als je nu zou ophouden met het houden van dieren, wordt het een sterfhuis. Wie gaat dat dan betalen? Niet die Spaanse eigenaar, denk ik zo.

De dieren die nu in het Dolfinarium leven, hebben in het wild geen kans te overleven. Als je ze zou loslaten, ben je veel wreder bezig."

In de papieren editie van Het Kontakt Harderwijk op woensdag 14 februari spreken alle lokale partijen zich uit over het Dolfinarium als toeristische attractie of als een gevangenis voor zeedieren.