• Marcel van Vendeloo wil 'meer onderscheidend vermogen'.

    Harry Schipper
  • Marcel van Vendeloo wil 'meer onderscheidend vermogen'.

    Harry Schipper

Een klein en goedkoop zwembad of een duurdere met 'fun'?

HARDERWIJK ,,Je moet bij de vraag voor een klein en dus goedkoper of een duur zwembad met fun en wedstrijdsport kijken naar wat nodig is", antwoordt Marcel van Vendeloo (49), die als manager van alle gemeentelijke sportaccommodaties al elf jaar achtereen goed op de hoogte is van de behoeften van de dagelijkse gebruikers van zwembad De Sypel.

Harry Schipper

 

,,Ik zie overal om ons heen recreatiemogelijkheden. Straks het Dolfinarium met z'n waterpretpark, onze bossen en natuur en natuurlijk de strandjes en het Strandeiland. Daar gaat het publiek graag naartoe. Als ik het bad zelf zou moeten exploiteren -liever niet, want een zwembad krijg je nooit kostendekkend - dan kies ik voor een klein bad met net genoeg toeters en bellen."

 

JAARLIJKS Nu nog legt de gemeente jaarlijks zo'n 400.000 euro toe op de zwembad-exploitatie. Dat bedrag kan omlaag als het bad in de toekomst energieneutraal wordt uitgevoerd. ,,Maar je hebt altijd mensen nodig om de veiligheid te garanderen. Met meer water heb je meer mensen nodig.

Dat kost geld. Ik zet liever in op goed doelgroepengebruik. Banen zwemmen, schoolzwemmen, medisch zwemmen, aqua-joggen voor ouderen: daar zijn wij sterk in. Zij zorgen voor driekwart van onze inkomsten."

 

INKOMSTEN ,,Ik verwacht niet meer inkomsten met meer fun als glijbanen. Putten heeft net drie miljoen euro in haar Bosbad geïnvesteerd en mensen kunnen ook in De Eemhof terecht.

Een glijbaan is leuk, maar bedenk dat zo'n ding ondergronds flink verankerd moet zijn, er moet een aparte landingsbak bij en hele grote pompen. Zulke investeringen stuwen de prijs van een toegangskaartje omhoog", weet de zwembadbaas.

CONCURREREN Liever dan concurreren zet Van Vendeloo in op meer onderscheidend vermogen, zoals medisch zwemmen. ,,Ziekenhuis St. Jansdal heeft geen natte revalidatie en Salem in Ermelo is al een tijd gesloten. Obesitas, revalidatie-zwemmen voor mensen met kanker, hart-, lucht- en longproblemen.

Dáárvoor zie ik genoeg mogelijkheden. En met nieuwe technieken als keer- en scheidingswanden die uit de bodem komen of vanuit het plafond, kun je een bassin opdelen in wel vier baden. Dan kun je tijdens het leszwemmen gewoon baantjes blijven trekken."

In de papieren editie van Het Kontakt Harderwijk op woensdag 31 januari spreken alle lokale partijen zich uit over het gewenste type zwembad.