• Leo van der Velde: besluit zwembad was verkeerd.'

    Wijnand Kooijmans

Leo van der Velden (SGP): 'Bouw zwembad verkeerd besluit'

ERMELO Van één zaak is Leo van der Velden overtuigd: de discussie over de bouw van het nieuwe zwembad moet in de komende raadsperiode worden heroverwogen. De lijsttrekker van de SGP vindt dit een volstrekt verkeerd genomen besluit.

Wijnand Kooijmans

In 2006 werd Van der Velde lid van een raadscommissie en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Ermelose politiek. Voor de tweede keer doet hij dat als lijsttrekker. Best een zware opgave. Alleen de eigen achterban is niet voldoende voor twee raadszetels en dus moeten stemmen worden gewonnen via politieke daadkracht.

De lijsttrekker van de SGP woont aan het begin van de Horsterweg. Door hem zelf omschreven als een kruispunt van Ermelo. Voor de discussie over de leegstand in het centrum, voor het al dan niet weren van doorgaand verkeer uit het centrum. Voor het onderhoud van wegen omdat nieuwe straten nu al slijtage vertonen. ',,De vraag is hoe wij Ermelo netjes houden in de toekomst."

ZWEMBAD Het besluit een nieuw zwembad te bouwen had nooit genomen mogen worden zegt Leo van der Velde met het nodige vuur. ,,Mensen beseffen niet wat dit gaan inhouden. Het is een bodemloze put terwijl ook nog eens vervuiling in het gebied aanwezig is. Ook moet het oude zwembad open worden gehouden tijdens de bouw waardoor we een periode met dubbele kosten zitten."

Daarnaast worden, zo verwacht Van der Velde, de bouwkosten flink duurder en krijgt Ermelo ook nog eens een zwembad met veel minder faciliteiten dan het huidige Calluna. Waar ook nog eens buurgemeente Putten flink investeert in het zwembad op steenworp afstand van het toekomstige Ermelose bad.

RESERVES De bouw van het zwembad maakt dat de financiële reserves van Ermelo onder druk komen te staan. ,,Terwijl wij graag een buffer houden om tijden dat het slechter gaat op te vangen. We hebben een grote achterstand als het gaat om onderhoud wegen en daar hebben we dan straks geen geld voor. Het is gemakkelijk dan te roepen 'verhoog de belasting', maar daar zijn wij geen voorstander van."

Tevreden is Van der Velde over de ontwikkeling van het landgoed Veldwijk waar dat in het begin van de zittingsperiode van de huidige raad niet eens op de agenda stond. Hier ziet de SGP-lijsttrekker mogelijkheden voor jongeren, doorstromers. ,,En dat in een gebied met mooie natuur, dicht bij het station en dicht bij het centrum. Dat heeft toch onze voorkeur boven een woonwijk in het buitengebied."

BUITENGEBIED Overigens vindt Van der Velde dat het goed gaat met het buitengebied van Ermelo. Ondanks een andere invulling verpaupert het niet. ,,Het verloopt allemaal soepel waardoor we niet voor een enorme opgave staan het buitengebied leefbaar te houden."

De komende vier jaar moet het wonen in een recreatiewoning uit de illegaliteit worden getrokken, zo vindt Van der Velde. Gestopt moet, in zijn ogen, worden met de heksenjacht op illegale bewoning. ,,Wanneer wij de mensen niet de woonruimte kunnen bieden die ze nodig hebben moeten wij ze niet wegjagen. Zonder dat er een woonwijk ontstaat." Recreatiebedrijven die geen illegale bewoning kennen moeten worden versterkt.

DOSSIERS Dossiers moeten niet worden afgerafeld naar de mening van de SGP-er. De Stationsstraat is niet af, voor Kerkdennen is de raad een slecht voorstel gepresenteerd, het Tonselse Veld is niet goed afgerond. ,,Het begint voor het college van burgemeester en wethouders aan het eind een beetje zuur te worden."