• Judith Bakker zou blij zijn als iemand op donkere plekken meekijkt.

    Harry Schipper

'Meer agenten, dat mag altijd!'

HARDERWIJK ,,Ik voel me in Harderwijk niet onveilig hoor, maar meer agenten, dat mag van mij altijd!" Dat antwoord geeft Judith Bakker als we ook haar de vierde van zes week-vragen aan de Harderwijkse politieke partijen voorleggen.

Harry Schipper

Wordt Harderwijk veiliger met meer politieagenten, camera's en stadswachten? Dat is de vierde van zes stellingen waarop alle lokale partijen reageren in Het Kontakt Harderwijk van woensdag 21 februari.

 ,,Gewoon doen: meer agenten, meer camera's en meer stadswachten. Dat lijkt mij wel zo prettig", stelt ze. De 53-jarige Bakker uit Harderwijk is verkoopster in kledingwinkel Jack - Clothing dat gevestigd is in het monumentale pand op de hoek van de Markt en de Bruggestraat. Daar legt ze uit: "Ik heb er wel eens gebruik van gemaakt. Niet voor mezelf, maar voor een meisje, dat in het Hortuspark door een jongen werd lastiggevallen. Toen was ik heel blij dat er stadswachten in de buurt waren die ik kon waarschuwen en er meteen op af gingen."

Ook meer cameratoezicht ziet Bakker wel zitten. ,,Waarom niet?", pareert ze. ,,Zo kun je dingen altijd terugkijken." Plekken die volgens haar daarvoor in aanmerking komen zijn de boulevard en het Zeepad. ,,Daar zijn een paar hele donkere plekken, waar ik me 's avonds en 's nachts niet zo heel veilig voel. Dan zou ik blij zijn als er daar iemand meekijkt."

 Voor aantasting van haar privacy zegt ze niet te vrezen. ,,Ik heb niks te verbergen hoor", lacht ze. Dat meer politie, camera's en stadswachten ook meer kosten meebrengen voor de lokale gemeenschap, maakt haar niet uit: ,,Dat is dan maar zo."

 

KNAPPE DOCHTER ,,Meer blauw op straat is alleen maar fijn. Al was het maar omdat je dan een aanspreekpunt hebt, als er eens wat is. Vooral op sommige dagen, bijvoorbeeld bij evenementen, geeft me dat toch wel een prettig gevoel als er meer politie is." Bakker benadrukt: ,,Ik voel me in hier echt niet onveilig hoor. Maar het is niet hetzelfde als wanneer ik zou zeggen dat ik me hier veilig voel. En ik zeg het ook omdat ik kinderen heb. Een knappe dochter van 14. Zij zit sinds oktober op Krav Maga, een zelfverdedigingssysteem bij het Safety Training Center.  Wij als ouders hebben er bij haar sterk op aangedrongen om dat te gaan doen, om zo weerbaarder te worden."