• Gemeente Ermelo

Verkiezingen: ChristenUnie grote winnaar, CDA nog de grootste

ERMELO De ChristenUnie is de winnaar geworden van de verkiezingen in de gemeente Ermelo. De partij stijgt van drie naar vier zetels. Dat gaat ten koste van het CDA dat van zeven naar zes zetels gaat maar wel de grootste partij blijft. 

Wijnand Kooijmans

Progressief Ermelo behoudt vier zetels, BurgerBelangen Ermelo drie. De SGP blijft op twee zetels staan waar de VVD van één naar twee zetels gaat. Désiree Meijsen van Ermelo Liberaal keert niet terug in de raad, zij kwam rond de honderd stemmen te kort voor een zetel. Meijsen stapte de afgelopen vier jaar uit de VVD en ging onder de naam van Ermelo Liberaal verder. Daarmee krijgt de VVD eigenlijk de, in hun ogen gestolen zetel, terug.

Groep Hop behaalde in totaal slechts 151 stemmen en bleef daarmee ver verwijderd van een zetel.

Ermelo gaat de komende tijd spannende onderhandelingen tegemoet. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat gaf alleen de ChristenUnie aan verder te willen met het CDA als collegepartij. Met tien zetels komen beide partijen echter tekort voor een meerderheid.

Zowel BurgerBelangen Ermelo als Progressief Ermelo opteren voor een college zonder het CDA.  Waar ook VVD en SGP wel enige bedenkingen hebben voor opnieuw een college met het CDA. Beide partijen nemen sleutelposities in omdat zij meerdere coalities aan een meerderheid kunnen helpen. Zij het dat een coalitie van alleen lokale partijen uitgesloten is.

Het initiatief voor de college onderhandelingen ligt bij Sarath Hamstra van het CDA als de grootste partij. Hij wil op voorhand niemand uitsluiten. Folkje Spoelstra van de ChristenUnie is enorm content met de winst van haar partij. Mede omdat er enige strubbelingen leken te ontstaan nadat de partij koos voor een nieuwe kandidaat wethouder in de persoon van Ronald van Veen, tot teleurstelling van zittend wethouder Jan van Eijsden.

De volledige Ermelose uitslag is hier te vinden.

REFERENDUM De opkomst voor het referendum over de WiV, of sleepwet, was in Ermelo 61,2 procent. Vóór de invoering van de nieuwe inlichtingenwet stemden 6838 personen, oftewel 55,81 procent. Een groep van 44,19 procent stemde tegen.

De tegenstanders van de nieuwe inlichtingenwet hebben het referendum naar alle waarschijnlijkheid nipt gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. Landelijk waren die percentages respectievelijk 48,3 tegen en 47,1 procent voor de invoering, op basis van 60 procent van de stemmen.