• Eigenaresse Etelka Oortwijn met een Chiarini-tas.

    foto: Marco Jansen

Leene Schoenen & tassen 125 jaar

Advertorial

ERMELO Leene schoenen & tassen bestaat 125 jaar en viert dat op zaterdag 25 november. ,,Het is de hele dag feest met hapjes en drankjes en om 15.00 uur komt de burgemeester. Het is al 125 jaar voor elkaar en dat is echt bijzonder. De winkel is in oorlogstijd en in de crisis overeind gebleven. Dat is iets om trots te zijn'', vindt eigenaresse Etelka Oortwijn.

Haar eigen verdienste noemt ze 'heel beperkt'. ,,Het is vooral te danken aan mijn voorgangers, de klanten en passanten, de medewerkers en mijn omgeving. Zonder hen kan ik dit niet doen. In Ermelo is een grote bereidheid om in eigen dorp te kopen; dat bewustzijn is zeker aanwezig.'' Oortwijn (41) nam de winkel in september 2014 over en is daarmee de vijfde eigenaar. ,,Jan Leene is in 1892 als schoenlapper begonnen aan de Oude Telgterweg in een pand dat niet meer bestaat. Van lieverlee kwamen daar schoenen bij en werd het een schoenenwinkel. Hij ging naar een andere locatie aan de Stationsstraat en kocht in 1925 dit pand op de Stationsstraat 115. Daarna hebben zowel mannen als vrouwen de winkel geleid. Mevrouw De Groot-Leene had tot 1990 de winkel en was de laatste Leene. Haar moeder runde de winkel in haar eentje ten tijde van de oorlog. Hun beide mannen zijn vroeg overleden. Aalt en Aafje van der Sluis waren de vorige eigenaars. Toen zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikten, kwam ik in beeld'', vertelt de Apeldoornse, die ervaring opdeed in inkoop en bedrijfsleiding in een schoenwinkel in haar woonplaats.

EIGEN DRAAI

Oortwijn heeft de naam en type winkel gehouden zoals het was. ,,Het was een winkel voor damesmode en -comfort (schoenen met breedtematen en uitneembare zolen voor voetproblemen) en herenmode en -comfort, kinderschoenen en tassen. Natuurlijk geef je je eigen draai aan de collectie, maar verandering voer ik langzaam door. Alleen de kinderschoenen zijn bij de overname verdwenen. Hier komen al generaties van ouders, kinderen en kleinkinderen. Het is wel de kunst om nieuwe groepen aan te boren door nieuwe merken toe te voegen. Dat maakt het wat modischer en tilt de collectie naar een hoger plan. We gaan mee met de tijd.''Bekende damesmerken zijn Paul Green, Lilian, Pertini, Red-Rag, Kennel & Schmenger en Peter Kaiser. Herenmerken: Floris van Bommel en Van Bommel, Giorgio, Harris en Magnanni. Comfortschoenen voor dames en heren zijn er van Mephisto, X-Sensible en voor dames Durea, Hassia en Waldläufer. Er zijn tassen van Smaak, Chiarini en Peter Kaiser. ,,Dit zijn de bekende merken bij het grote publiek, maar slechts een greep uit de collectie.'' Leene staat bekend om klantvriendelijkheid. Dat trekt klanten uit Ermelo, Harderwijk, Putten, Nijkerk en Zeewolde, maar ook veel mensen uit het westen die ook buiten het toeristenseizoen komen. ,,Wij geven veel persoonlijke aandacht, mensen worden hier nog echt geholpen. We geven duidelijk advies en doen moeite om een schoen te bestellen. We werken met een vast team in een fijne sfeer. Dat voelt de klant ook.'' Stationsstraat 115 Ermelo T: 0341-552366 www.leene-schoenen.nl