• De vertegenwoordigers van Rosec, Walibi, Dolfinarium en Landstede bekrachtigen officieel de samenwerking.

Nieuwe samenwerking voor betere vakmanschap in veiligheidsbranche

ERMELO/HARDERWIJK Met de ondertekening van de intentieverklaring is de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe vanaf vandaag officieel. Gemeenten, veiligheidsregio's, defensie, brandweer, politie, bedrijven, hulpinstanties en onderwijsinstellingen willen nauw samenwerken in deze organisatie. Door afstemming tussen opleider en uitvoerder wil de Veiligheidsacademie antwoord geven op de vraag van de maatschappij om vakbekwame en communicatief vaardige beroepskrachten die adequaat om weten te gaan met de veranderende wereld en de toenemende agressie.

,,De maatschappij verandert. De agressie neemt toe en dat vraagt om nog beter vakmanschap en bijvoorbeeld ook betere communicatieve vaardigheden. De Veiligheidsacademie geeft antwoord op deze vraag", aldus commercieel directeur Gerco Middelkamp van Rosec Security.

Daarom heeft Landstede in 2012 het initiatief genomen om de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe op te richten. Daartoe werden eerst de opleidingen verbeterd en op orde gebracht. Inmiddels behoren de veiligheidsopleidingen in Harderwijk tot de beste van Nederland, blijkt onder andere uit de Keuzegids MBO-Studies en tevredenheidsonderzoeken onder de studenten.

Samen met partners vanuit de gehele regio die participeren in de Veiligheidsacademie wordt de kwaliteit gewaarborgd en uitgebreid. Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst bij de Veiligheidsacademie op Kranenburg tekenden vandaag de burgemeesters van Ermelo en Harderwijk de intentieverklaring. Vervolgens zetten Het Dolfinarium, Walibi, Rosec Securitiy BV en Landstede de handtekening. Met Defensie is de samenwerking vastgelegd in een convenant.

ORGANISATIE De Veiligheidsacademie bestaat uit een opleidings- en trainingscentrum. De locatie Kranenburg in Harderwijk is specifiek ingericht voor veiligheidsonderwijs, waarbij tal van realistische opleidings- en trainingsfaciliteiten worden gerealiseerd. Op dit moment wordt een speciale vaardigheidsbaan aangelegd waarbij wordt ingespeeld op veelzijdig bewegen en belasten. De opleidings- en trainingsfaciliteiten zijn beschikbaar voor de gehele veiligheidsbranche uit het reguliere verzorgingsgebied van Landstede en landelijk voor defensie en politie.

Binnen de regio Noord West Veluwe heeft de Veiligheidsacademie een makelaarsfunctie op het gebied van in-, door- en bijscholingstrajecten in het veiligheidsonderwijs. Binnen Landstede verzorgd de Veiligheidsacademie samen met defensie de instroomopleiding Veiligheid en Vakmanschap. De verschillende partners in de samenwerking delen binnen het innovatie- en kennisplatform kennis en knowhow, ontwikkelen onderwijs en trainingen en leiden gezamenlijk op. Regelmatig vinden netwerkbijeenkomsten plaats. Tijdens de eerste bijeenkomst werd woensdag op Kranenborg in Harderwijk de intentieverklaring ondertekend.

GECERTIFICEERD De Veiligheidsacademie levert jaarlijks gemiddeld tweehonderd mbo-opgeleide medewerkers op niveau 2, 3 en 4. De organisatie is NIBHV-gecertificeerd (Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening) en is een SVPB Trainings- en Examencentrum (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). Daarnaast beschikt de Veiligheidsacademie op het gebied van veiligheidsonderwijs over een breed scala aan docenten en trainers De partners zijn blij met de gebundelde expertise en de vele mogelijkheden.