• De voormalige koekjesfabriek in Ermelo wordt een kringloopwinkel.

    Wijnand Kooijmans

Shop in shops blijven taboe

ERMELO In het nieuwe pand van kringloopwinkel De Zaak van Ermelo worden definitief geen shop in shops ondergebracht. Dat zegt eigenaar Ron van Bruggen die hierover nog wel een gesprek heeft gevoerd met de verantwoordelijk wethouder Laurens Klappe van de gemeente Ermelo.

Wijnand Kooijmans

De kringloopwinkel heropent 1 februari in het voormalige pand van de koekjesfabriek aan de Herderlaan 12 in Ermelo. Hier krijgt men ruim 2.600 vierkante meter aan ruimte beschikbaar. Door de eigenaar was het plan opgevat twintig verschillende shops op het gebied van duurzaamheid onder te brengen in één grote winkelruimte. De overige ruimte bleef dan beschikbaar voor de verkoop van tweedehands artikelen.

HUURDERS Meerdere huurders melden zich aan als kandidaat voor een shop in shop. Andere ondernemers die lucht kregen van de plannen bleken hiervan niet te zijn gediend en deden telefonisch hun beklag bij de gemeente Ermelo. Dat heeft Van Bruggen doen besluiten af te zien van de komst van de shop in shops. Hij benadrukt dat de gang van zaken zeker niet is te wijten aan de gemeente Ermelo.

In de vergunning voor de kringloopwinkel was overigens al wel opgenomen dat detailhandel niet is toegestaan. Van Bruggen zegt er daarom ook altijd wel een beetje rekening mee te hebben gehouden dat het door hem gewenste concept geen doorgang zou kunnen vinden. De totale ruimte gaat nu in gebruik worden genomen als kringloopwinkel. Bij de wijziging van functie van het pand heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven dat men de deur niet wijd open wilde zetten voor verplaatsing van winkels naar het bedrijventerrein Kerkdennen.

VELDWIJK De kringloopwinkel is nu nog gevestigd in een monumentaal pand op het landgoed Veldwijk. Dit was echter als noodoplossing een tijdelijke locatie. Onder meer wordt hier gekampt met een gebrek aan ruimte. Met de verhuizing naar de voormalige Koekjesfabriek krijgt De Zaak van Ermelo een definitief onderkomen. ,,Met deze verhuizing geven we", zo zegt Van Bruggen, ,,meteen een impuls aan ons leerwerkbedrijf en winkelconcept."

De kringloopwinkel is door de verhuizing straks ook beter bereikbaar. Bezoekers kunnen er vanaf 1 februari terecht voor het aanbod aan tweedehands spullen. Ook komt er een koffiepleintje. De organisatie daarvan is in handen van de stichting Materra. De opening wordt om 10.30 uur verricht door wethouder Leo van der Velden.

OPEN De winkel op het landgoed Veldwijk blijft nog open tot en met zaterdag 26 januari. Tweedehands spullen kunnen hier tot uiterlijk 19 januari worden gebracht. Het magazijn van de nieuwe locatie is vanaf 21 januari geopend voor de inname van spullen. Het winkelgedeelte van De Zaak van Ermelo is van 28 tot en met 31 januari gesloten voor de verhuizing.

Tweedehands spullen kunnen dan wel aan de Herderlaan worden afgegeven. De openingsuren worden verruimd.