• Het Smaaklokaal (vlnr): Begeleidster Agnes Bruinink, medewerkster Carla Vos, en compagnons Hans Jurgens en Diego Klaver.

    Foto: Marco Jansen

Smaaklokaal: eerlijk en duurzaam

Advertorial

HARDERWIJK Het Smaaklokaal is sinds november 2016 gevestigd in Kringloopwarenhuis Het Goed op industrieterrein Tonsel. Op de menukaart staan onder andere luxe belegde broodjes, salades en smoothies voor schappelijke prijzen.

Eigenaar Hans Jurgens (44) uit Baarn combineert met het Smaaklokaal horeca en sociaal ondernemerschap. ,,Ik heb vanaf mijn 18e in de horeca gewerkt, maar dat was winst gedreven. Ik miste het sociale aspect. Dat heb ik hier wel gevonden in het werk met mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen bijdragen aan de samenleving en een groenere wereld.'' Het Goed hergebruikt goederen en het Smaaklokaal sluit aan met duurzame fairtrade producten in de stellingen. Zoals Marcel's Greensoap: zeep op natuurlijke basis met plantaardige zeep en biologische oliën. ,,Dat is minder belastend voor het milieu dan klassieke wasmiddelen. Doppers gaan langer mee dan gewone waterflesjes en katoenen boterhamzakjes vervangen de plastic variant.'' Op de toonbank liggen chocoladerepen van Tony's Chocolonely. ,,Gemaakt van cacao van plantages in Ghana en Ivoorkust die 100% slaafvrij zijn. Ook ik hecht aan eerlijke handel voor iedereen, vandaar de opzet van artikelen die we hier verkopen.''

LUNCHKAART

Het Smaaklokaal is begonnen op 26 november. Het concept is van WAAR, de winkelketen die Jurgens de fairtrade goederen levert, in samenwerking met Het Goed. De lunchroom vervangt de koffiehoek. ,,In plaats van een kopje koffie met gevulde koek is er nu een volledige lunchkaart. We maken het onze gasten naar de zin met lekkere verse producten die zo mogelijk biologisch zijn of uit de buurt komen'', wijst Jurgens op belegde broodjes, biologische gehaktballen, salades, smoothies en fruitsappen. ,,We doen ook lunches, high teas en koffietafels voor groepen. We breiden steeds meer uit naar een volwaardige keuken.'' In de bediening werken cliënten van zorginstelling Careander, mensen van het Participatiehuis die langdurig in de bijstand zitten en van de Inclusief Groep. ,,Zij hebben enige hulp nodig bij het werk of om aan het werk te blijven. Voor de cliënten van Careander is het dagbesteding. In totaal werken er zes mensen onder begeleiding.'' Agnes Bruinink is één van de twee begeleiders vanuit Careander. ,,We begeleiden individueel, zodat het begrijpelijk is en iedereen tot z'n recht komt'', zegt ze. ,,Iemand met een beperking krijgt de tijd om uit te serveren en zo de gelegenheid om te leren.'' Jurgens: ,,Het maakt me trots als ik zie dat ze wat aannemen, zelfvertrouwen opdoen en verder komen. Voor zover mogelijk, worden ze op weg geholpen naar een baan.'' Samen met compagnon Diego Klaver opent hij ook een Smaaklokaal in Nijmegen. In Harderwijk versterkt de combinatie met Het Goed. ,,Mensen komen graag bij ons zitten en blijven zo langer in de winkel. De uitdaging is zoeken naar producten die je kunt verkopen aan het publiek dat in de winkel komt. Het 'ouderwetse' kringlooppubliek dat weinig te besteden heeft, maar er is ook een deel dat meer geld heeft en met duurzaamheid bezig is. Daar zoek ik een mix voor.'' Zuiderbreedte 15 T: 0341-745037.