• Rijkswaterstaat

Studenten Harderwijk werken aan duurzame snelweg

HARDERWIJK Zo'n zestig technasiastudenten van RSG Slingerbos uit Harderwijk en het Almere College uit Dronten maken ter afsluiting van hun tweede jaar een technische eindopdracht. Deze keer mocht Rijkswaterstaat de opdracht verzorgen: maak een duurzaam ontwerp voor het project A6 Lelystad, de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad.

Door samenwerking met het bedrijfsleven komen de studenten in aanraking met technische vraagstukken. In kleine teams werken ze aan actuele, technische opdrachten. ,,Zo doen ze veel kennis, ervaring en indrukken op. Zo helpt Rijkswaterstaat actief mee om leerlingen te interesseren voor de bètatechnische sector en daardoor het instroomtekort te verminderen. De creativiteit en het niveau van de technasiastudenten kan verrassend resultaat opleveren. Ze komen vaak met  creatieve, out-of-the-box-invalshoeken, die een uitgangspunt kunnen vormen voor nieuwe ideeën en plannen binnen het project'', aldus Rijkswaterstaat in een persbericht.

DUURZAME SNELWEG Rijkswaterstaat wil de meest duurzame snelweg van Nederland aan gaan leggen. ,,Dat klinkt leuk, maar hoe bedenk je waar je zonnepanelen kunt plaatsen zonder dat het inboet op de landschappelijke kwaliteiten? Hoe verbreed je een viaduct met minimale aanpassingen en hoe zorg je voor een circulaire bouwwijze? Zo maar wat vragen die de studenten mee moeten nemen in hun opdracht.''

LOCATIEBEZOEK Na een uitgebreide briefing zijn de studenten op 8 mei 2019 op locatie geweest. Bij de verzorgingsplaats langs de A6 tussen Almere en Lelystad hadden Jan Kolvoort, planstudiemanager en Monica Melis, omgevingsmanager een kick-off meeting georganiseerd. Zij gaven een uitgebreide presentatie over wat zij doen voor Rijkswaterstaat en wat er gaat gebeuren bij het project A6 Lelystad. Zij legden uit hoe je tot een wegontwerp komt, welke stappen je moet volgen om tot een procedure te komen en wat er allemaal moet gebeuren voordat de realisatie kan starten. Om te laten zien waar het over gaat, bezochten de studenten op de fiets de Knardijk, de Lepelaarstocht en de Praamweg langs het tracé. Welke uitdagingen spelen daar en waar lopen ze tegen aan op deze locaties? Zelf kijken levert extra informatie op. Er werden foto's gemaakt en vragen gesteld. Zo kunnen de studenten aan de slag met hun opdracht.

EINDPRESENTATIE In de week van 10 juni gaat Monica Melis langs bij de studenten. Dat is een soort tussenbeoordeling. Uiteindelijk volgt er voor het einde van het schooljaar een eindpresentatie van het ontwerp dat ze maken. Dat is in de vorm van een maquette.

Kijk voor meer informatie over de verbreding van de A6 Lelystad op https://www.rijkswaterstaat.nl/a6lelystad.