• Gastheer/eigenaar Robert-Jan Nijland en chefkok Michel van der Kroft van 't Nonnetje.

    Foto: Marco Jansen

't Nonnetje, Basiliek en Het Roode Koper op lijst van beste restaurants

HARDERWIJK/ERMELO Restaurantgids Lekker heeft 't Nonnetje aan de Vischmarkt 38 in Harderwijk op de 33ste plaats gezet in een lijst van de honderd beste van Nederland. Ook Het Roode Koper aan de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 82 in Ermelo wordt met een 48ste plaats aanbevolen, evenals De Basiliek aan de Vischmarkt 57 in Harderwijk (op de 57ste plek).

't Nonnetje is daarmee één plekje naar boven opgeschoven ten opzichte van vorig jaar, net als De Basiliek. Het Roode Koper steeg zelfs vier plaatsen.

BEOORDELING Lekker is een objectieve en onafhankelijke restaurantgids. De top-500 is samengesteld uit de kritische rapportages van 68 rapporteurs. Zij werken anoniem: ze maken geen notities aan tafel, rekenen gewoon af en schrijven thuis een uitgebreid rapport.

De restaurants die zij bezoeken worden beoordeeld op basis van zestig aandachtspunten. Voorbeelden daarvan zijn opbouw van de menukaart, kwaliteit van de gerechten en de gebruikte producten, presentatie, gastvrijheid, wijnbehandeling en wijnadviezen. Maar ook op ontvangst, brood, water, koffie, friandises, interieur, reserveringen en serviesgoed wordt gelet. Meer in detail draait het om wijn-spijscombinaties, vakkennis van de bediening, de opbouw van de gerechten, presentaties en om de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten en de balans van het totaal.

Restaurants die in Lekker staan worden minstens één keer per jaar bezocht. Restaurants die in de Top-100 staan kunnen rekenen op twee bezoeken per jaar. In de Top-10 kan dit aantal oplopen tot vier bezoeken per jaar.