• Piet

Tips voor succesvol netwerken in de regio

Bij zaken doen gaat het niet altijd om de kennis waarover iemand beschikt, maar welke contacten een bedrijf heeft. Om nieuwe contacten te leggen of huidige contacten te versterken, is netwerken belangrijk. Bedrijven, zelfstandigen en freelancers in Ermelo kunnen bijvoorbeeld conferenties, branchespecifieke beurzen en netwerkbijeenkomsten in de regio bezoeken. Het ontmoeten van de juiste mensen en het promoten van een organisatie via mond-tot-mond reclame kan gunstige resultaten opleveren. Een aantal punten is belangrijk om te onthouden bij netwerken.

Goed voorbereid zijn is de sleutel tot succes

Het is cruciaal om goed voorbereid te zijn bij het promoten van een organisatie. Zaken als visitekaartjes en bedrijfsbrochures zijn handig om bij de hand te hebben om uit te delen aan geïnteresseerden. Contactgegevens zoals de website en een email of telefoonnummer moeten hier duidelijk op vermeld worden, zodat potentiële klanten op een later moment makkelijk contact kunnen opnemen. Voor bedrijven die deelnemen aan een evenement is het aan te raden om roll-up banners en bijvoorbeeld posters te laten maken om de aandacht op de stand te vestigen. Promotiegeschenken als pennen en usb-sticks zorgen er verder voor dat een bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. https://www.drukzo.nl/ is een online printer waar al de benodigheden voor netwerken te vinden zijn. Het is goed om te beseffen dat netwerken tijd kost. Het is dus van belang om met voldoende personeel een evenement te bezoeken om tijd te kunnen nemen voor een goed gesprek met potentiële contacten.

Professionele houding

Of de persoon die een organisatie vertegenwoordigt nu een drankje drinkt tijdens een netwerkborrel of een beurs bezoekt, een professionele houding is ten alle tijden belangrijk. Hij of zij is namelijk een afspiegeling van het bedrijf en bepaalt de indruk die iemand van de organisatie krijgt. Zaken als niet negatief praten over het bedrijf en de werknemers, passend gekleed gaan en aandacht hebben voor mensen tijdens een gesprek, moeten voorop staan tijdens netwerken. In gesprekken is het niet toegestaan om bijvoorbeeld een telefoon te bekijken, met volle mond te praten of in de ruimte te gaan staren; deze desinteresse zal zeker door potentiële contacten opgemerkt worden.

Creëer focus en stel doelen

Met de vele netwerkevenementen die gedurende het jaar in de regio Ermelo-Harderwijk worden georganiseerd, is het belangrijk om die events te kiezen waar het bedrijf ook baat bij heeft. Het is belangrijk om focus te leggen op enkele bijeenkomsten en hier daadwerkelijk relevante contacten op te doen, in plaats van in het wilde weg naar evenementen te gaan die verder weinig bijdragen. Verder is het goed om een doel te stellen en dit voor ogen te houden bij het netwerken. Het vooraanstaandste doel zal in de meeste gevallen het aantrekken van nieuwe klanten zijn om zo de jaarlijkse omzet te verhogen. Bij het kiezen van de te bezoeken evenementen is het ook van belang om de doelgroep van de organisatie voor ogen te houden en te bekijken welke evenementen zij mogelijk zullen bezoeken.

Netwerken is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar biedt vele mogelijkheden om nieuwe contacten voor een organisatie te leggen. En met bovenstaande punten in het achterhoofd, zal het zeker bijdragen aan het bereiken van potentiële klanten.