• Allekabels

Welke SD-kaart is het meest geschikt voor jou?

Voor veel hobbyisten in Ermelo en omgeving is een micro SD-kaart kopen inmiddels een regelmatig voorkomend en onmisbaar onderdeel van hun hobby. Denk daarbij aan fervente computerhobbyisten, muziekliefhebbers en natuurlijk fotografen. Dit was vroeger wel anders. Er werd gewerkt met grote diskettes en fotografen werden zeer beperkt door het telkens verwisselen van een filmrolletje waar een beperkt aantal foto's op kon. En dan moest zo'n filmrolletje ook nog ontwikkeld worden. De SD-kaart heeft ervoor gezorgd dat opslagmedia gestandaardiseerd werden. Veel elektronische apparatuur heeft een sleuf waar een SD-kaart inpast en het geheugen hiervan is vele malen groter dan oude opslagmedia. Het opgeslagen materiaal is direct beschikbaar, kan gemakkelijk bewerkt worden en snel digitaal worden verzonden. SD-kaarten behoren tot één van de belangrijkste uitvindingen in het digitale tijdperk en maakt het leven van hobbyisten een stuk gemakkelijker.

Dit bericht is aangeboden door Allekabels.nl

Wat is een SD-kaart precies?
Deze kaart wordt in de volksmond ook wel geheugenkaart genoemd. Dit geeft ook al direct aan wat het exact is. Het is een kaartje met hierin een chip met geheugen. In dit geheugen kan allerlei digitale data opgeslagen worden, zoals foto's, documenten, muziek en video's. De ontwikkeling hiervan is eigenlijk gedaan voor de eerste digitale camera's die op de markt kwamen. Het was revolutionair, want het klassieke filmrolletje verdween. Foto's waren digitaal ineens haarscherp en je kon zelf naar behoefte de foto's uitkiezen die je wilde afdrukken. Natuurlijk was het gemakkelijk digitaal bewerken ontzettend handig. Maar digitale camera's konden ook video's opnemen en er bleken ook video's op de SD-kaart te kunnen. Er kwam dan ook andere digitale apparatuur op de markt waarin deze kaart paste, zoals smartphones, tablets en mp3-spelers. Ook in pc's waar het diskettestation al was vervangen door een cd- of dvd-speler kon een ingang voor een SD-kaart geplaatst worden. Veel huidige laptops en pc's hebben niet eens meer een dvd-speler, maar is de SD-kaart het enige externe opslagmedium. Enkele fabrikanten introduceerden hun eigen vorm van een geheugenkaart, zoals de xD-Picture card die ontwikkeld werd door Olympus en Fujifilm. Of Sony met de Memory Stick. Maar het lijkt erop dat de SD-kaart de grote winnaar is in de concurrentiestrijd van meest populaire opslagmedium.

De voorloper
De enige echte voorloper van de SD-kaart kwam in 1997 op de markt en luisterde naar de naam MMC-kaart. MMC staat voor MultiMediaCard. Het werd ontwikkeld door Siemens en SanDisk en is qua uiterlijke nagenoeg identiek aan de huidige kaarten. De opslagcapaciteit van de MMC kaart ligt tussen de 4MB tot 4GB. Deze waardes zijn niet meer toereikend voor het huidige gebruik. Daarom wordt een MMC kaart niet meer zoveel gebruikt. Wel kan het zijn dat sleuven voor SD-kaarten ook prima MMC kaarten kunnen verwerken. Andersom is dit niet het geval.

Het formaat
SD-kaarten zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Dit gaat om de volgende formaten:

• Standaard SD: 32x24x2,1 millimeter
• Mini SD: 20,21,5,1,4 millimeter
• Micro SD: 15x11x1 millimeter

Het formaat is verder niet van invloed op de geheugengrootte en de snelheid. Het is meer afhankelijk voor welk apparaat je er een nodig hebt. Een smartphone heeft bijvoorbeeld een beperkte ruimte en hier worden dan vaak mini- of microkaarten in gebruikt. Met een speciale adapter waar je een mini- of microkaart in kunt stoppen, passen deze kaarten ook in een sleuf voor standaardformaat kaarten.

De opslagcapaciteit
Betreffende de opslagcapaciteit zijn ze ook in drie categorieën te plaatsen:

• SD (Secure Digital): dit zijn kaarten die een opslagcapaciteit tot 2GB hebben.
• SDHC (Secure Digital High Capacity): een maximale opslagcapaciteit tot 32GB.
• SDXC (Secure Digital eXtended Capacity): vanaf 32GB tot maximaal 2TB.

Kaarten tot 2GB worden nauwelijks meer gebruikt. SDHC en SDXC kaarten zijn momenteel de standaard. Wel is het zo dat het type ook op je apparaat staat. Een SDHC of SDXC kaart zal in een sleuf voor SD niet werken. Een SD-kaart past dan wel weer in SDHC en SDXC sleuven. Let daarom altijd op het logo dat op je apparaat staat welk type geheugenkaart hierin past.

De snelheid
De snelheid van een geheugenkaart is ook van belang om rekening mee te houden. Dit gaat om zowel de lees- als schrijfsnelheid. De leessnelheid is de snelheid waarmee je foto's of video's vanaf je geheugenkaart op je scherm krijgt. Maak je veel foto's met een zeer hoge resolutie, dan is een hoge leessnelheid van belang. Je zou anders veel te lang moeten wachten voordat de foto op je scherm is geladen. De schrijfsnelheid betreft de snelheid waarmee foto's en video's naar de geheugenkaart worden weggeschreven. Een hoge schrijfsnelheid is van belang bij het veelvuldig achter elkaar maken van foto's en video's. Normaliter zal in de handleiding van het gebruikte apparaat staan wat de minimumeisen zijn van de lees- en schrijfsnelheid.

Welke SD-kaart kopen?
Welke geheugenkaart het beste is voor jouw situatie is afhankelijk van diverse factoren. Je hebt natuurlijk de keuze tussen een standaard-, mini- of microkaart. Dit is echter volledig afhankelijk van het gebruikte apparaat. Past er in je apparaat enkel een microkaart, dan moet je een micro SD-kaart kopen. Vervolgens heb je de keuze aan opslagcapaciteit. Dit is afhankelijk van wat je wilt opslaan. Foto's, video's en muziek vormen de meest gebruikelijke data die op een SD-kaart worden opgeslagen. Maak je maar sporadisch foto's? Dan zou een microkaart van 4GB of 8GB voldoende zijn. Op een geheugenkaart van 4GB kun je al gemakkelijk 1000 foto's kwijt. Ben je echt een hobbyfotograaf die zeer veel fotografeert dan is een micro SD-kaart 64GB een goede aanschaf. Video's vergen nog meer opslag. In dat geval zul je misschien behoefte hebben aan een micro SD-kaart van 128GB. Ga daarom voordat je een SD-kaart gaat kopen, goed na hoeveel opslag je ongeveer nodig zou moeten hebben. Als je je houdt aan de minimum lees- en schrijfsnelheden die aangegeven zijn voor jouw apparaat, dan zul je met de snelheid meestal geen problemen ondervinden.